Thursday, February 3, 2011

Aquaphobia

Aquaphobia atau takut air / lemas atau juga dipanggil hydrophobia merupakan gejala yang ada pada hampir semua orang. Phobia jenis ini selalunya ada pada mereka yang tidak tahu berenang.
Selalunya mereka ini tidak mempunyai keyakinan terhadap diri sendiri apabila berada di dalam air ( kedalaman lebih dari 2 meter ) apabila kaki mereka tidak lagi menyentuh dasar.

Phobia ini akan mencetuskan panik air yang mengakibatkan jantung berdegup kencang dan nafas bertambah laju. Seseorang biasanya akan bernafas melalui hidung dan apabila situasi panik air berlaku, bernafas melalui hidung dengan kadar yang cepat akan menyebabkan air mudah masuk ke dalam paru-paru dan mengakibatkan lemas.

Badan manusia mempunyai peratusan air sehingga 70% dan secara semulajadi badan akan terapung di permukaan air.

Gejala panik air, tiada ilmu mengapungkan badan dan kaedah pernafasan yang salah akan menyebabkan seseorang mudah lemas di air.

Aktiviti water confidence merupakan sesi latihan berkaitan meningkatkan keyakinan diri seseorang apabila berada di dalam air serta teknik mengapungkan badan ( floating ) dipermukaan air.

Salah satu dari sesi latihan kami ( Di Lembah Azwen Resort ) adalah sesi watersport dimana gabungan aktiviti water confidence, swimming dan lake crossing.

Terdapat juga aktiviti air lain yang boleh anda pilih seperti ;
1. Sampan pak pandir
2. Resque
3. Emergency boat
4. Trus Fall
5. Perigi Beracun
6. Rafting ( Barrel @ tube )
PFD ( Personal Flotation Device )
Taklimat Keselamatan Oleh Jurulatih

Taklimat Teknik Apungan

Peserta Melakukan Apungan

Lake Crossing

Rafting ( Barrel )

Sampan Pak Pandir

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi En Haris ( Mindvision Training ) - 019-3214190.

3 comments: